Graphic Powers satsar mot USA

ISA Sign Expo i Orlando, Florida – en av världens största branschmässor för grafisk industri. Med på plats var Mats Löfberg, som sedan två månader tillbaka sitter i Gothia Inkubator med sitt företag Graphic Powers. Resan till Orlando innebar flera positiva besked. – Jag fick ett muntligt avtal med bland annat US Cutter som har drygt 250 000 kunder. De kommer börja sälja Graphic Tracer via sin hemsida. Sen träffade jag en viktig ikon inom branschen, Mark Rugen, som även han ska hjälpa till att marknadsföra och sälja programmet.  

Till och från under de senaste tio åren har Mats Löfberg utvecklat sin produkt Graphic Tracer, ett program som snabbt och enkelt vektoriserar texter och former i bitmappsbilder. Programmet är bland annat till för att underlätta för reklamtryck och skylttillverkning.

- I vanliga fall tar det flera timmar att göra ett original som är redo för tryck, men med mitt program tar det bara några minuter innan det är klart och redo att skicka till tryckeri. Färdigt material är även lätt att importera i Adobe-programmen om man vill arbeta vidare, säger Löfberg och fortsätter:

- Programmet kan känna igen 100 000 typsnitt och byta ut texter mot rätt font, vilket är unikt. Det innebär att du alltid kan vara säker på att du får rätt typsnitt eftersom det projiceras på din originaltext. Du kan då enkelt se att det är en exakt matchning. Programmet klarar även av att identifiera typsnitt i skrivstil, text som är töjd eller ihoptryckt samt text som är placerad på eller i olika former.

Positiv respons

En av utmaningarna för Mats Löfberg är att nå ut med sin produkt på den breda marknaden. Resan till Orlando och mässan ISA Sign Expo var ett steg i rätt riktning och innebar både nya kontakter, leverantörer och distributionskanaler för Graphic Tracer.

- Responsen från de jag träffade på mässan var mycket positiv. Jag fick ett muntligt avtal med bland annat US Cutter som har drygt 250 000 kunder. De kommer börja sälja Graphic Tracer via sin hemsida. Sen träffade jag en viktig ikon inom branschen, Mark Rugen, som även han ska hjälpa till att marknadsföra och sälja programmet. Det är stort då han har många följare via sin blogg. Att jag får hjälp med att marknadsföra min produkt på det sättet är av stor betydelse för mig, berättar Löfberg. 

"USA är en viktig marknad"

Med på resan var även Kenneth Johansson, affärscoach på Gothia Inkubator.

- Jag var med för att stötta Mats genom Gothia Inkubators affärsutvecklingsprocesser. Väl på plats i Orlando gjorde vi en branschanalys och en konkurrensanalys som visade att Mats produkt är marknadskraftig i relation till priset. Jag hjälpte även till med strategiprocessen kring en avsiktsförklaring mellan Mats och hans nya delägare Steve Boek, detta för att Mats skulle få rätt delägare i förhållande till produktens värde. Det i sin tur ska bidra till en snabbare tillväxt i företaget, vilket i korthet är Gothia Inkubators uppdrag, säger Johansson och fortsätter:

- USA är en viktig marknad för Mats då den står för mer än 20 procent av världsmarknaden inom grafisk industri. Vårt uppdrag på Gothia Inkubator är att hjälpa företag där det behövs och innebär det att vi ska åka med till USA så gör vi det. Det är viktigt att vi finns där marknadens finns.

Och Mats Löfberg är tacksam för den stöttning han får. 

- Det är väldigt givande att vara en del av Gothia Inkubator och Gothia Science Park. Jag har fått mycket hjälp med analyser, beslut kring avtal och de juridiska delarna, saker som jag själv inte har full koll på. Att ha en affärscoach som besitter kompetens som jag själv inte har i samma utsträckning är ett fantastiskt stöd och jag känner att jag nu kan bygga ett starkt företag. 

Nästa steg

14-16 september bär det av till USA igen vilket är ytterligare ett resultat från resan till Orlando. Då ska Mats Löfberg ställa ut under SGIA - en stor mässa inom grafisk industri som hålls i Las Vegas. Men fram till dess väntar några intensiva månader.

- Då programmet enbart finns till PC idag så har jag nu påbörjat arbetet med att utveckla en version till MAC, vilket även medför att jag ska ta fram en produktplan till det. Sen ska jag även börja jobba med marknadsföring av Graphic Tracer mot den svenska marknaden och se vilka kontakter jag kan skapa här. Det är fullt upp men det känns väldigt roligt, avslutar Löfberg.   

Mer information

Vill du veta mer om Graphic Powers är du välkommen att höra av dig till Mats Löfberg via matslofberg@telia.se

Kort om Gothia Innovation AB

Gothia Inkubator är en av landets ledande inkubatorer och drivs av Gothia Innovation AB, företaget som framtidssäkrar tillväxt och förnyelse i Skövde och närregionens näringsliv genom att driva och utveckla Gothia Science Park. Som en del i det arbetet driver Gothia Innovation även Gothia Science Park Open Arena – en av sex samverkansplattformar i Västra Götaland. De största finansiärerna av Gothia Innovations verksamhet är Västra GötalandsregionenSkövde kommunSkaraborgs Kommunalförbund och VINNOVA.