Billig internetlösning gör succé i Indien

Efter två veckor i Indien, med besök på Broadcast India i Mumbai och kundmöten i New Delhi, är Forsways representant Mats Andersson tillbaka i Skövde. – Det var väldigt roligt att besöka några av de byar som har Community Service Centers med vår internetlösning och faktiskt se hur bra det fungerar på plats.

– Feedbacken jag fick från de fyra Community Service Centers som jag besökte var väldigt positiv. Vår lösning har gjort att de nu har ett tillförlitligt internet, något de inte har haft innan. Det goda resultatet har gjort att vi har fått en offertförfrågan på ytterligare 5000 boxar som ska levereras omgående, berättar Mats Andersson.

Tidigare i år demonstrerade Forsway en internetlösning för en indisk myndighet som i korta drag innebär att en familj på den indiska glesbygden, som bara har GSM-täckning, kan använda sin tv-parabol för att få en högre nedladdningshastighet från nätet. 

– Vår lösning är för närvarande den absolut billigaste lösningen för att få ut internet i till exempel Indien och Afrika. Det var i september som fick vi den första pilotordern från indiska IT-ministeriet och vi kopplade då upp Community Service Centers i 50 byar på den indiska glesbygden. Då det har visats sig fungera utmärkt räknar vi med en order för att koppla upp 5000 byar i slutet av året. Man ska ha med sig att det finns 600 000 byar utan bredband i Indien idag. Förhoppningsvis innebär det att vi kan få en order på att koppla upp ytterligare 100 000 byar redan under nästa år.

”Enorm fördel för oss”

När det kommer till att leda utvecklingen av billig internetuppkoppling är det inte Google eller Facebook som är i framkant. Det är ett litet Skövdebaserat företag som, förutom Indien, har kunder i bland annat Kongo och Nigeria.

– Det är en enorm fördel för oss att vi har vår lösning nu, jämfört med Google och Facebook som fortfarande letar potentiella lösningar med hjälp av avancerad teknik som både är tidskrävande och dyr. Förutom att koppla upp Community Service Centers räknar vi med att snart få en order från indiska delstater som vill koppla upp skolor med bredband. Det finns 1,4 miljoner skolor med dåligt internet som vi med vår lösning skulle kunna hjälpa. Det skulle kännas otroligt bra att kunna vara med och bidra med bättre förutsättningar för lärande och undervisning, avslutar Mats.

Se Forsways presentation under Broadcast India Show 2015 

Mer information om Forsway

Tidigare artiklar om Forsway här och här