Fler tjejer får möjlighet att lära om spelprogrammering

Lördagen den 14 november kan du prova på spelprogrammering med TjejHack, DONNA och Internetstiftelsen i Sverige. Aktiviteten kommer äga rum i Gothia Science Park och är speciellt riktad till tjejer i åldern 8-16 år. Under TjejHack kommer deltagarna få lära sig att använda programmet Scratch för att skapa interaktiva berättelser och animationer. 

Föreningen TjejHack riktar sig till tjejer i alla åldrar som brinner för datorspel och föreningen arbetar på olika sätt för att tjejer ska bli delaktiga i spelkulturen.

– Genom att anordna TjejHack i olika städer runt om i landet vill vi synliggöra att tjejer också tycker om dataspel och programmering. Vi ser TjejHack som en kreativ process och alla som deltar under TjejHacket kommer att få göra ett spel från början till slut för att prova på och se hur det fungerar, berättar Inger Ekman, projektledare för TjejHack.

TjejHack har varit på turné sedan september och har tidigare besökt städer som Uppsala, Norrköping, Linköping och Visby.

– Vi försöker göra besök både till kontakter inom Diversi men också till orter som har övrigt stöd för programmering och makerkultur. I Skövde finns till exempel DONNA som är ett mycket bra initiativ från Högskolan i Skövde. Det är viktigt med lokala personer som driver frågan om mångfald inom spelbranschen, förklarar Inger.

"Intresse och behov"

DONNA startades av Högskolan i Skövde under 2011 med syfte att inspirera kvinnor att söka sig till spelutbildningar och satsa på en karriär som spelutvecklare. Därtill arbetar DONNA med frågor kring jämställdhet inom dataspelsbranschen, exempelvis kvinnors arbetssituation i branschen, men även hur man kan arbeta med inkluderande speldesign för att skapa spel för fler målgrupper.
– Vi är väldigt glada för att TjejHack kommer till Skövde och det är kul att vi kan vara med och bidra. I år hade vi det största antalet kvinnliga sökande till våra spelutbildningar vilket är mycket positivt, men vi kan inte sluta där. Vi ser att det finns ett intresse och ett behov av den här typen av aktiviteter. Våra största utmaningar handlar om att förändra attityden kring spel i samhället så att fler tjejer och de vuxna i deras närhet ser spelutveckling som ett möjligt karriärsval och att påverka branschen i en riktning så att tjejer känner sig välkomna och inkluderade. Att bjuda in TjejHack är ett sätt att möta den första utmaningen, säger Jenny Brusk, ordförande för DONNA.

Då TjejHack äger rum i Gothia Science Park är Gothia Innovation AB, företaget som driver och utvecklar parken, med och bidrar i form av lokal under TjejHack.

– Vi ser att företagen har ett stort behov av rekrytering av medarbetare som kan mjukvaruutveckling. Vi tror starkt på att arrangemang som detta kan bidra till ökat intresse för utbildningar inom datavetenskap och därmed breddad rekrytering till dessa. Det i sin tur innebär en långsiktig och hållbar bransch, säger Patric Eriksson, vd för Gothia Innovation AB.

Läs mer om TjejHack

För information om DONNA

Kort om Gothia Innovation AB

Gothia Innovation AB är företaget som har uppdraget att driva och utveckla Gothia Science Park och därigenom skapa tillväxt och förnyelse i Skövdes och närregionens näringsliv. Gothia Innovation AB driver flera verksamheter för skapa tillväxt, bland annat GSP Open Arena, en av sex samverkansplattformar i Västra Götaland, och GSP Inkubator, en av landets tre vassaste inkubatorer. De största finansiärerna av Gothia Innovations verksamhet och dess projekt är Västra GötalandsregionenSkövde kommunSkaraborgs Kommunalförbund och Vinnova.