Mentorprogrammet – där företag möter engagerade studenter

Nytta och nöje, dialog och kunskapsutbyte, engagemang och nyfikenhet. Det finns många sätt att beskriva mentorprogrammet på Högskolan i Skövde. De här orden är valda av ett av paren i årets mentorprogram. En uppskattad samarbetsform mellan studenter och representanter från arbetslivet. I mars börjar rekryteringen av adepter och mentorer till nästa mentorprogram som startar i höst.

Mentorparet är Madelen Hedlund och Klas Magnusson. Madelen läser andra året på programmet Personal, organisation och ledarskap, Klas är personalchef och Business Unit Manager på it-företaget Combitech som sitter i Gothia Science Park i Skövde.

I mentorprogrammet möter erfarna mentorer entusiastiska studenter. En mentor som med sina kunskaper och sitt nätverk kan ge studenten ett försprång inför klivet ut i arbetslivet. Högskolan matchar menotrer och studenter efter önskemål och personliga ambitioner. 

– Jag ville ha en kontakt som jag kunde diskutera det jag läser om i skolan, samt se hur det faktiskt går till i det verkliga arbetet. Jag såg detta som ett sätt att ta reda på vad jag ville och åt vilket håll jag ska gå efter examen, berättar Madelen.

För Klas del handlade det mycket om att få en inblick i de senaste teorierna inom ledarskap. 
– Jag var rädd att jag blivit lite gammal och gaggig och kände att jag behövde bli uppdaterad, t ex på hur generation X och Y tänker.

Nöjda med samarbetet

Både Madelen och Klas är mycket nöjda med hur samarbetet fungerat.
– Det kändes lite nervöst att träffas första gången då jag inte visste vad han förväntade sig av mig och om jag kunde ge något av värde, minns Madelen. Men vi hade en bra dialog direkt. Vi började med att tala om vilka förväntningar vi hade. Detta resulterade i ett antal ämnen som vi senare pratat om på våra möten, som brukar vara en till två timmar. Vi förbereder oss till exempel genom att läsa genom en artikel kopplat till området och förbereder frågor. Bara genom att diskutera blir det bra samtal, då Klas bidrar med sin erfarenhet och jag med det jag har läst, säger Madelen.

Klas lägger till att Madelen styr samarbete ganska mycket, vilket han gillar. 
– Madelen är väldigt ambitiös och vet vad hon vill, och det passar mig mycket bra. För mig är samarbetet uppfriskande, nyttigt – och framför allt kul! 
De har inte bara suttit och pratat. Klas har också tagit med sin adept på arbetsplatsträffar och låtit henne inför en studieuppgift få träffa företagets personalchef. 

Båda vinner

Mentorerna vinner också mycket, menar Klas.
– Man bör ha en idé om varför man vill bli mentor, vad man vill få ut av det. Jag lockades också av att få tillgång till ett nytt nätverk och möjligheten att kanske rekrytera nya medarbetare. Dessutom tycker jag inte att det varit särskilt betungande.

Vid sidan av de enskilda mötena mellan adept och mentor så innehåller mentorprogrammet gemensamma träffar, något som både Madelen och Klas uppskattar. 
– Bra föreläsningar och utmärkt tillfälle för nätverkande, tycker Klas.
– Kul att träffa andra studenter från skolan och deras mentorer, och träffarna har varit väldigt givande, säger Madelen.

Vill du vara mentor åt en student?

Då kan du höra av dig till Christina Landelius Törning, 0500-44 82 78 alternativt christina.landelius.torning@his.se. Mentorprogrammet startar i oktober och kan sökas fram till början av sommaren.