Satsningen på The Game Incubator hyllades under invigningen i Göteborg

Den 20 januari hölls den officiella invigningen av The Game Incubator Göteborg i lokalerna på Lindholmen. Med för att fira var bland annat gymnasie- och kunskapslyftsministern, representanter från Gothia Innovation, Västra Götalandsregionen, Dataspelsbranschen, Swedish Incubators & Science Parks samt spelutvecklare från Skövde och Göteborg.

Invigningen av den nya spelinkubatorn i Göteborg har väckt stort intresse hos regeringen.

– Den här satsningen är ett bra exempel på vad Sverige behöver. Spelindustrin är en allt viktigare bransch där många arbetstillfällen skapas. En digitaliserad skola är en av grunderna för att Sverige ska behålla sin ledande roll inom spel och nu i vår ska vi se över hur samverkan mellan gymnasieskolor och inkubatorverksamheter kan stärkas ytterligare, sade Aida Hadzialic, gymnasie- och kunskapslyftsminister som också lyfte fram tre av regeringens prioriterade områden:

- Vi vet att det är brist på riskkapital för startups och därför har vi ökat det statliga riskkapitalet, en styrning mot tech och dataspel vore bra. Det andra vi arbetar för är att göra programmering till en integrerad del i grundskolan, jämte skriva, läsa och räkna. Och slutligen måste vi satsa vidare på kreativa ämnen. Det är grunden för både musik- och spelundret. Kunskap och kreativitet skapar innovationer, underströk hon.

Sedan 2004 har Gothia Innovation AB, företaget som driver och utvecklar Gothia Science Park i Skövde, utvecklat en spets inom inkubation i Skövde - The Game Incubator. Etableringen av The Game Incubator i Göteborg är ett resultat av en god regionsamverkan mellan Gothia Innovation och Lindholmen Science Park.

– Satsningen på vår spelinkubator i Göteborg innebär fler nya, växande företag och samverkan inom spelindustrin likväl som samverkan med olika branscher. Vårt mål är fler företag som skapar kvalificerade jobb lokalt så att regionen växer med fler kunskapsintensiva jobb, men som säljer globalt, säger Per-Arne Lundberg, ansvarig för The Game Incubator Skövde och Göteborg.

Per Strömbäck, talesperson för Dataspelsbranschen, hyllade också etableringen i Göteborg.

– Ni i Skövde har tagit spel från noll till världsklass. Satsningen på The Game Incubator i Göteborg är helt rätt. Det finns massor av spel i Göteborg och inkubatorn kommer att bli navet att bygga vidare på.

Ytterligare tal under invigningen hölls av Patric Eriksson, vd för Gothia Innovation AB, Niklas Wahlström, vd för Lindholmen Science Park, Agneta Mårdsjö, enhetschef på Regionutvecklingssekretariatet Västra Götaland och Magnus Lundin, vd på Swedish Incubators & Science Parks. Kvällen avslutades med en livespelning av Niklas Åkerblad och Dennis Wedin.

Kort om The Game Incubator

Under drygt tio år har Gothia Innovation AB utvecklat The Game Incubator till en nationell ledstjärna och en internationellt respekterad aktör som understödjer och bidrar till fler konkurrenskraftiga dataspelsföretag som kan etablera sig på den globala marknaden. The Game Incubator i Göteborg finansieras av Västra Götalandsregionen.

Om Gothia Innovation

Gothia Innovation AB framtidssäkrar tillväxt och förnyelse i Skövde och närregionens näringsliv genom att driva och utveckla Gothia Science Park så att medlemmarna blir framgångsrika. Gothia Innovation driver flera verksamheter för att skapa tillväxt, bland annat GSP Open Arena, en av sex samverkansplattformar i Västra Götaland, och GSP Inkubator - en av landets tre ledande inkubatorer. De största finansiärerna av Gothia Innovations verksamhet och dess projekt är Västra GötalandsregionenSkövde kommunSkaraborgs Kommunalförbund och Vinnova.

Foto: Sebastian Bularca