Virtuella fabriker blir ny forskningsprofil

Virtuella fabriker med kunskapsdriven optimering är profilen som under åtta år, med närmare 100 miljoner i beviljat anslag, ska leverera innovationer till nästa generations tillverkningsprocess.

Med sig i profilen har Högskolan sju svenska företag; Volvo Car Operation (VCC), Volvo Group Trucks Operations (VGTO), Scania CV, IKEA Industry, Flexlink, Arla Foods Götene och ABB. Profilens forskningsområden och deras synergi med partnerföretagens digitaliseringsstrategier tror man i förlängningen kommer stärka den svenska tillverkningsindustrins konkurrenskraft.

Arbetet inom forskningsprofilen kommer i huvudsak fokusera på att testa industrilösningar i virtuell miljö. På så sätt kan industriföretag bedriva utveckling – utan att behöva investera i ofärdiga lösningar.

Hos oss kan företagen testa allt från minsta sensor till hela fabriker. Vad som är unikt med våra virtuella tester är också att hela produktionskedjan optimeras. Med tester kan det annars vara lätt att varje del optimeras var och en för sig. Men här tar vi ett helhetsgrepp, säger Anna Syberfeldt professor i produktionsteknik vid Högskolan i Skövde och projektledare för profilen.

Här kan du läsa mer

Bild: Högskolan i Skövde