Här är de största trenderna inom industrisektorn

Gothia Innovation har varit på Industry of Things i Berlin för att omvärldsbevaka och ta del av de största trenderna inom industrisektorn just nu. Här är några av de trender som lyftes under mässan samt en djupdykning i Blockchain och hur det fungerar.

Framtidens bilanvändning

Bilanvändningen kommer förändras i framtiden. Du kanske inte äger en bil utan istället betalar efter användning? Flera personer kan äga samma bil och via en  bokar du ditt resmål, sedan fortsätter bilen till nästa destination. En utvecklad modell av poolbilar skulle det kunna beskrivas som.

Framtidens betalningssystem

Blockchain är ett ”inneord” som används allt mer. Blockchain handlar i stora drag om att knyta ihop flera leverantörer runt en tjänst och bygga upp hur affärssystemet skall se ut för alla inblandade. Typexemplet för användandet av Blockchain är den fiktiva valutan Bitcoin. Du kan läsa mer om Blockchin nedan.

Nya affärsmodeller

Just nu är det många företag som implementerar en ny affärsmodell där man går ifrån att sälja produkter till att sälja lösningar - Solution selling. Detta genom att fokusera mer på kringtjänster runt själva produkten, vilket gör att produkten bara är en del av själva lösningen.

Big data

En annan trend är att bygga in fler egenskaper (datainsamling) i produkterna som kan ge användare/leverantörer mer feedback på hur produkterna används och till vad de används. Allt för att kunna komma med nya erbjudande baserat på insamlad data.

Digitalisering

Sedan begreppet Industri 4.0 lanserades för drygt tre år sedan har de stora företagen kommit en bit på väg, men de har en bra bit kvar. Företagen fortsätter med tester för att utvärdera hur de skall bygga den nya affärsmodellen så att de kan fortsätta tjäna pengar även i framtiden samt säkerställa att de når önskvärda resultat.

Datasäkerhet

Sist men inte minst måste företag få säkerhet i sina system så att information inte hamnar i felaktiga händer. Här jobbas det febrilt just nu med anledning av den nya dataskyddsförordningen GDPR som träder i kraft från och med maj 2018.

Vad är Blockchain och hur fungerar det?

Blockchain, på svenska blockkedjeteknik, är i huvudsak ett sammanhållet system (i praktiken en distribuerad databas) för dokumentation av transaktioner som alla deltagare i ett fördefinierat nätverk har tillgång till, men som ingen enskild part kan manipulera (det är inte omöjligt men extremt svårt). Tekniken är applicerbar på en hel rad transaktionsrelaterade utmaningar, inte bara inom bank/finans utan inom flera branscher, t.ex. tillverkande industri, hälso- och sjukvård, logistik, energi och inom både privat och offentlig sektor.

Syftet med Blockchain är att upprätthålla en öppet och distribuerat system för dokumentation av transaktioner med minimal involvering av tredje part. Detta är möjligt eftersom man skapar nätverk med de parter som behövs. Notera att tekniken kommer väl till pass inte bara för tillgångar som ska förflyttas, utan kan vara utmärkt för hantering av identiteter, journaler, avtal, kontrakt, IoT data m.m.

Trendspaning från Industry of Things

Ovanstående är snappat på och sammanvägt från flera seminarier under mässan Industry of Things, där Gothia Innovation AB har deltagit. Trendinlägget är skrivet av Ulf Dackemark, innovationsrådgivare på Gothia Innovation AB - företaget som driver och utvecklar Gothia Science Park i Skövde. Har du frågor inom Engineering Technology är du välkommen att höra av dig till ulf.dackemark@gsp.se

Mer om Gothia Innovation AB

Gothia Innovation AB driver och utvecklar Gothia Science Park, en innovationsmiljö som ligger i anslutning till Högskolan i Skövde. Gothia Innovation stöttar individer och företag med affärsutveckling, innovationsledning samt nätverks- och kompetensutveckling. Gothia Innovation AB grundfinansieras av Västra Götalandsregionen och Skövde kommun.